Úvodní slovo o čaji
Vítám vás na našem e-shopu a zároveň u prvního článku našeho blogu. Přemýšlel jsem jaké téma článku zvolit a rozhodnutí bylo poměrně snadné, jelikož u většiny lidí koluje takový nešvar a to ten, že různé druhy čajů, ať už zelené nebo černé jsou z jiných čajovníků apod. Pravda je však jinde, pojďme si tedy říct, jak tomu doopravdy je.
Všechny čaje na světě jsou produkovány z jedné rostliny a tou je Camellia sinensis. Jak je tedy možné, že máme tolik druhů čaje, když jsou všechny z jedné rostliny?
Camellia sinensis se nejčastěji rozděluje na tři typy:
1) var. sinensis – tento typ čajovníku se vyznačuje hlavně tím, že roste většinou do
výšky 3 m, ale na plantážích je udržují ve výškách do 1 m pro lepší sbírání lístků. Největší koncentrace tohoto typu je v Číně a vyznačuje se menšími lístky. Daří se mu v subtropech, hlavně na horách, ale nevadí mu ani zima.
2) var. assamica – assamský čajovník má charakteristické velké listy a jedná se o strom, který dosahuje výšky 5 – 30m. Roste hlavně v Indii a přilehlých oblastech. Podnebí mu prospívá tropické a špatně snáší zimu. Zajímavostí zde je, že Darjeeling čaj, z oblasti v Indii, je černý čaj a mnoho lidí si myslí, že pochází z assamského druhu, avšak nikoliv, jelikož roste v horských oblastech s nižšími teplotami, a proto se Darjeeling čaj pěstuje z druhu sinensis.
3) indonesian – o tomto typu se ví málo, a dokonce se o něm ani často nezmiňují, hlavními druhy jsou dva výše zmíněné. Indonéský typ by se, ale měl charakteristikou blížit k typu assamica.
První zmínky o čaji se tradují okolo roku 350 našeho letopočtu, kde jinde než v Číně.
Čajové plantáže mají životnost 40 (var Sinensis)-100let (var. Assamica), záleží na péči, podnebí, půdě a mnoho jiných faktorech. Sbírat se čajové lístky můžou po cca 3 letech života čajovníku.
Závěrem si teď asi říkáte, jak je tedy možné, že máme tolik druhů čaje? To, zda se ze sklizeného čaje stane čaj bílý, zelený či oolong záleží hlavně na výrobě samotného čaje, samozřejmě okrem toho máme aspekty typu podnebí, půda, nadmořská výška, styl sběru, roční období sběru apod. Osobně bych přirovnal čaj k vínu. Z hroznového vína máme taky spousty druhů vína. Základní stavební kámen pro tyto různé variety je hlavně zpracování čaje.