Kvalita čaje
Jak poznat kvalitní čaj od toho nekvalitního? Budu se držet v obecné rovině, a aspekty typu:
- Prodejce špatně uchovává čaje – čaj vydrží svěží velmi krátkou dobu.
- Dopravce se chová k čaji špatně při přepravě z plantáží do Evropy – čaj se znehodnotí.
- Čaj se prodává pod třídou, která neodpovídá jeho kvalitám.
nebudu brát zřetel, jelikož je pak bezpředmětné se o podobném tématu bavit.
V minulém článku jste se mohli dočíst o různých typech čajů. Tyto druhy čaje mají ještě své poddruhy, a to konkrétní čaje. Avšak rozmachem čajového odvětví se začaly objevovat velmi nekvalitní typy čajů, které se vydávaly za to, čím nejsou. A tak vznikly třídy čajových lístků, které označují jejich kvalitu.
Tyto třídy se používají zejména u černých čajů
SFTGFOP (I-III) - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
FTGFOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TGFOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
GFOP (I-III) - Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
FOP (I-III) - Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
OP (I-III) - Orange Pekoe (grade I-III)
P - Pekoe
PS - Pekoe souchong
S - Souchong
C – Congou
Fannings
Dust
U Tříd od TGFOP a výše neuděláte nikdy chybu co se týče kvalitního čaje, jedná se o nejmladší lístky na čajovníku, plné zdraví prospěšných látek a barvitosti chutí. Jedná se o nejvyšší kvalitu, kterou můžete na trhu najít. GFOP třída se používá zejména v Africe, velmi málo používané u Assamu a Darjeelingu. Také velmi kvalitní třída. FOP je například v Číně a Ceylonu nejvyšší třída. Někdy se přidávají čísla za písmena, označuje to lepší chuťovou kvalitu. Pokud narazíte na písmeno B tak to označuje slovo broken – což jsou zlomené lístky, je pravda, že jejich chuť je intenzivnější, ale není tak bohatá a plná.
Fannings – čajová drť, která se používá v čajových sáčcích
Dust – čajový prach
U Zelených nebo bílých čajů se produkční třídy neobjevují tak často, pokud ano jde o kombinace písmen a čísel, spíše jsou čaje nazývány podle například pověstí (White Monkey- dle pověsti tento čaj sbíraly opice), podle oblastí Sencha Kagoshima či podle vzhledu Silver Needle.
Nyní se přesuneme k jinému třídění, a to podle období sběru
- First Flush – Nejkvalitnější období sběru pro zelené čaje, u černých čajů se odborníci dohadují, zda je First nebo Second Flush lepší. Hlavní chuťovou dominantou First Flush čajů je svěžest, maximální množství antioxidantů, květinová chuť, jelikož na jaře vše kvete.
- Second Flush – V tomto období nám lístky rostou nejrychleji, je to letní období, kdy slunce napomáhá růstu. Lístky jsou tedy i větší než v předešlém období, což způsobuje, že je čaj silnější.
- Monsoon Flush
- Autumnal Flush
Každý čaj je svým způsobem zajímavý a výjimečný, někomu chutná Ceylon BOP (polámané lístečky – více intenzivnější chuť) a někomu zase Ceylon OP (jemnější chuť než broken verze). Důležité je jedno, nezůstávejte u jednoho druhu čaje, čím více čajů vyzkoušíte tím více budete čajově vzdělanější, a hlavně přijdete na to, co vám opravdu chutná a v neposlední řadě zkoušejte různé druhy přípravy, měnit teploty, čas louhování, zvyšovat či snižovat hmotnost čaje.